Blog

Alle taler om stress – men hvad er det?

Alle taler om stress og der findes rigtig mange forskellige forklaringer på hvad stress er. Der er et hav af selvudnnænvte stresseksperter, så er de mere seriøse stressbehandlere og stresscoaches og så er der specialisterne, som har en videregående sundshedsfaglig uddannelse som psykolog.

Men hvad er stress så egentlig? Det kommer an på konteksten. Når vi i daglig tale siger at vi er stressede, så er det fordi vi mærker en ubalance. Der er noget, som ikke er som det skal være. Det kan være vi føler uro, er irritable eller måske direkte agressive. Vi sover måske dårligt og tingene kører ikke rigtig for os længere. Hverken på arbejde eller derhjemme i familien.

Men stress kan også bare være en betegenlse for noget, som sker i kroppen og som er helt naturligt og nødvendigt. Noget der sker for at forberede os til en bestemt sitation. F.eks. er det en form for stress, der får os til at vågne om morgenen. Kortisolniveauet i blodet stiger helt automatisk når vi skal til at vågne. Og det er jo en god ting. Så vi kan også sige at stress er noget vi har når vi skal i gang med noget.

Som jeg har læst bliver stress en belastning når vi får reaktionerne uden at skulle ha’ dem. Hvis vi f.eks. vågner om natten pga et for højt kortisonniveau eller alt ‘kører’ på os når vi har lyst til at sidde og slappe af. Hvis vi føler at vi skal være parate hele tiden eller på vagt, så er der helt klart noget der er ude af balance.

Hvad er stress? Sådan helt præcist. Som nævnt kommer det an på konteksten. Stress kan være psykologisk betinget, fysiologisk betinget eller sociologik betinget. Det kan give sig udtryk i kognitive belastninger, adfærdsmæssige ændringer og ved alvorlig og langvarig stress kan det påvirke vores fysik. Vi kan få eksem, muskelsmerter, hovedpine m.m.

Lev Videre har lavet en meget bedre beskrivelse af hvad stress er på deres hjemmeside. Den læner sig om af sundhedsstyrelsens definition. Det er altsammen med afsæt i kendte stressforskere og deres betragtninger og anskuelser. Definitonen er ikke entydig og giver rum for fortolkning da nogen af resultaterne fra forskningen kan gå i forskellige retninger.

hvad er stress? Det kan være en ubalance hvor vi føler uro, er triste og drænede for energi. Det kan også være et udtryk for helt almindelige processer, der sker i vores krop når vi skal i gang med noget.

Håber artiklen har kunnet hjælpe dig til at blive lidt klogere på stress.